Inloggen
Offertelijst

Toekomstbestendige verwerking van zonnepanelen: stichting OPEN begint tenderproces

Toekomstbestendige verwerking van zonnepanelen: stichting OPEN begint tenderproces
Geplaatst op 29-5-2024 door bprijor
Toekomstbestendige verwerking van zonnepanelen: stichting OPEN begint tenderproces

De Nederlandse Stichting OPEN, samen met Holland Solar en Stichting ZRN, start binnenkort een tender voor de recycling van afgedankte zonnepanelen. Deze tender, die begin juni van start gaat, richt zich op het verwerken van zonnepanelen die het einde van hun levensduur hebben bereikt.

Wat houdt de tender in?
De tender bestaat uit twee delen:
-1. Hoog Technology Readiness Level (TRL): Gericht op technologieën met bewezen effectiviteit voor de verwerking van zonnepanelen.
-2. Innovatieve Technieken: Gericht op geavanceerde verwerkingstechnieken die via pilotinstallaties verder ontwikkeld moeten worden.

Publicatie en financiering
Het interessedocument wordt op 3 juni gepubliceerd op het Mercell-platform. Momenteel worden jaarlijks ongeveer 1.400 ton afgedankte zonnepanelen ingezameld, maar de verwachting is dat dit volume zal groeien. Voor de financiering wordt gedacht aan een verwijderingsbijdrage gekoppeld aan subsidies, om een duurzaam verwerkingsproces te waarborgen.

Toekomstige verwerking Hoewel het huidige volume van afgedankte zonnepanelen beperkt is, zal dit de komende jaren toenemen. Dit maakt de opzet van hoogwaardige verwerkingsinstallaties mogelijk. Stichting OPEN werkt samen met Europese zusterorganisaties en lokale initiatieven, zoals Caparis Leeuwarden, voor kleinschalig hergebruik.

Een gelijk speelveld
Het is essentieel om een systeem te creëren waarin alle producenten en importeurs evenredig bijdragen. Dit voorkomt oneerlijke concurrentie door ‘freeriders’.

Toekomstige volumes
Momenteel is de hoeveelheid afgedankte zonnepanelen te gering voor hoogwaardige verwerking, maar dit zal de komende 5 tot 8 jaar toenemen. Het uiteindelijke doel is om een verwerkingscapaciteit van minimaal 10.000 ton per jaar te bereiken.

Hergebruik en recycling
Naast recycling richt Stichting OPEN zich ook op het hergebruik van kwalitatief goede zonnepanelen via een apart proces, wat parallel aan deze tender loopt.

Conclusie
De tender van Stichting OPEN is een belangrijke stap naar toekomstbestendige verwerking van zonnepanelen in Nederland. Met de verwachte groei van afgedankte zonnepanelen en de focus op zowel recycling als hergebruik, wordt een duurzame toekomst voor zonne-energie bevorderd.

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen